10 bästa spartipsen inför bröllopet

Vissa delar av bröllopet vill man helt enkelt inte kompromissa med! Även om ni har möjlighet att minska en hel del kostnader för bröllopet kommer totalsumman garanterat bli relativt stor ändå.

Därför kan det vara en bra idé att i god tid innan bröllopet börja spara in på andra kostnader som kan finnas. 

Ofta har man ganska många onödiga kostnader i vardagen som man med hjälp av våra tips kanske kan bli av med. Spara upp till tusentals kronor genom att följa våra tips!

Kassabok hjälper dig att spara pengar

1. För ”kassabok”

Innan du kan börja spara på riktigt måste du ta reda på vad alla dina pengar egentligen går till. Genom att få koll på dina utgifter kan du ofta hitta flera kostnader du med lätthet kan undvika.

Vad är det du verkligen behöver och vad är rent av helt onödiga kostnader? De onödiga kostnaderna visar sig ofta vara förvånansvärt höga, vilket du kanske inte riktigt tänker på.

Genom att föra kassabok ställs du inför en extra tankeställare varje gång du tar upp plånboken och tänker köpa något. Behöver du verkligen det där eller kan du lika gärna spara pengarna istället?

Ett utmärkt sätt att föra kassabok och få koll på sina inkomster, utgifter och sparande är att använda sig utav budgetverktyget Zlantar. Det är gratis och väldigt enkelt att använda. Ibland har även bankerna egna appar framtagna för att på ett enkelt sätt hålla koll på sina utgifter.

Samla lån och spara pengar

2. Samla lån och krediter

Har ni flera lån och krediter på flera olika ställen? Då kan det vara en god idé att samla dessa hos en långivare istället.

Även om det kan verka lite omständigt att läsa igenom avtal och jämföra kostnader och avgifter så finns det mycket pengar att spara på detta! Som tur är kan man på ett enkelt och smidigt sätt få hjälp.

Det finns flera företag som kan hjälpa dig hitta rätt och sänka dina kostnader.

Advisa och Lendo är företag som hjälper er att förhandla ned er ränta genom att ställa bankerna mot varandra och ge er det bästa priset, samtidigt som de har koll på krångliga avtal utan dolda kostnader.

  • Advisa
  • Belopp: 5 000 – 600 000
  • Ränta: 3.06 – 29.99%
  • Betalningsanm: Ok
  • Löptid: 1-20 år
  • Jämför 40 långivare
  • Endast 1 UC
  • Läs mer
Minska matkostnaden

3. Minska matkostnaden

Genom att laga matlådor, köpa mindre hel- och halvfabrikat och tänka på vilka råvaror du handlar kan ni spara flera tusen kronor i månaden! Tänk på att bara lunchen kostar ca 1800:-/pers i månaden om ni äter ute varje arbetsdag för 90:-/dag. Det blir mycket pengar efter ett tag!

Spara runt 30 000:- tillsammans genom att ta med er matlådor till jobbet!

Äter ni båda två lunch på stan för 90:- varje arbetsdag gör ni av med 43 200:- tillsammans varje år! Jämför detta med ca 9600:- som det skulle kosta ifall ni istället tog med er matlådor till jobbet för i snitt 20:- /st.

Skriv en matsedel och veckohandla

Skriv en inköpslista för veckans matlagning och håll dig till den. Se till att utnyttja butikernas erbjudanden när du skriver din inköpslista och köp inte dyra råvaror så länge det inte är extrapris.

Handla aldrig mat när du är hungrig eftersom det är lätt att det slinker med både det ena och det andra som inte står på listan.

Genom att planera bättre och inte spontanhandla kommer ni minska matsvinnet och därmed spara pengar. Perfekt för både er och miljön!

Ät rester och frys in maten innan den blir dålig. Svenskarna kastar i genomsnitt 107 kg mat och dryck per person varje år.

Testa matkasse för färre onödiga matinköp och matsvinn

En god idé kan vara att testa på att köpa färdiga matkassar för att underlätta matvaruhandlingen vid idétorka samt för att undvika onödiga inköp. Ett perfekt sätt att komma igång med lite roligare matlagning dessutom.

Ett tips är att köpa en matkasse beräknad för fler personer än ni är så att ni får över till matlådor också!

Förslag på matkassar kan vara Linas matkasse och City Gross matkasse.

Billigare matkasse med “Prova på-erbjudanden”

De flesta företagen som säljer färdiga matkassar har olika prova-på-erbjudanden till ett ofta mycket bra pris. Detta kan ni givetvis utnyttja för att hitta den matkasse som passar just er bäst samtidigt som ni sparar pengar.

Spara pengar på att byta elbolag

4. Byt elbolag

Det lönar sig sällan att vara sitt elbolag trogen! Genom att kolla runt och jämföra priser hos de olika elbolagen kan du ibland spara flera tusen kronor!

Jämför enkelt med hjälp av Elskling!

Bara för att det ena elbolaget var billigast senast du jämförde betyder det verkligen inte att att de är billigast just nu.

Jämför gärna med jämna mellanrum men tänk på att ta alla ev. uppstartskostnader m.m. med i beräkningen.

Abonnemang för TV och bredband

5. TV och bredband

Andra fasta utgifter som du ska kolla över är givetvis TV och bredband. Jämför med andra leverantörer och se om du kan få något bra erbjudande som passar ert behov.

Apropå behov, behöver ni verkligen alla TV-kanaler eller skulle ni kunna tänka er att ha några färre?

Glöm inte att kontakta er nuvarande leverantör och säg att ni vill byta till ett annat bolag om de inte kan ge er ett bättre pris än konkurrenten. Bolagen vill inte förlora dig som kund och ger dig garanterat något erbjudande för att ha kvar dig.

Billig telefoni

6. Telefoni

Har ni hemtelefon som ni aldrig använder? Säg upp er hemtelefoni och kolla över ert avtal för mobilabonnemanget.

Nu finns det riktigt billiga abonnemang som hjälper dig spara hundratals kronor i månaden! Kolla in bland annat Vimla, Hallon och Fello för att hitta ett billigt mobilabonnemang som passar just dig.

Vimla
Hallon - billigt mobilabonnemang

Det blir ju såklart mycket billigare om du väljer att begränsa ditt abonnemang till färre samtal och mindre surf. Försök att välja något som passar dina behov.

Tänk på att det blir billigare att köpa till extra surf någon enstaka månad istället för att alltid betala för mer än du använder!

Vi har båda bytt till Vimla som vi är sååå nöjda med! Kan varmt rekommenderas.

Eftersom bl.a. Vimla inte har någon bindningstid, uppsägningstid eller andra startkostnader kan ni enkelt byta till Vimla för att testa. Skulle det inte fungera för er så är det ju bara att byta igen.

Läs mer om Vimla

Undvik bilen och spara pengar

7. Undvik ibland bilen

Bilen är ofta en ganska stor kostnad varje månad. Om du ibland kan undvika att ta bilen är det bra både för plånboken och miljön.

Cykla, promenera eller ta bussen och spara pengarna till roligare saker! Det kan kännas motigt att cykla till jobbet men när man väl kommer in i det och har gjort det några gånger så kan det faktiskt vara väldigt skönt.

Det blir en vana och det är faktiskt inte alltid så jobbigt som det verkar. Tänk på att det ju faktiskt också är gratis motion! En liten stund för dig själv att skingra tankarna och njuta av frisk luft!

Varför inte satsa på en elcykel ifall det känns jobbigt att alltid behöva kämpa i uppförsbackarna? Jag köpte en elcykel från Biltema som hittills har fungerat alldeles utmärkt trots att den kostade hälften så mycket som andra elcyklar jag kollade på.

Pengar att spara

8. Övriga fasta kostnader

Säg upp alla abonnemang och medlemskap som ni inte använder så mycket. Ett gymkort är dyrt och om ni inte använder det tillräckligt kan ni lika gärna sticka ut och springa eller träna styrketräning med kroppen hemma. Det finns massvis med bra tips och böcker om hur man kan träna hela kroppen utan massa dyra gymtillbehör!

Låna t.ex. böcker på biblioteket istället för att betala för bokklubben eller Storytel.

Tänk över vad du kan ha för andra fasta kostnader som du kanske kan undvika eller sänka.

När man räknar ihop allt kan även en liten summa bli mycket pengar!

Se över försäkringar

9. Se över era försäkringar

Kolla upp om era försäkringar går att få billigare. Kanske kan du byta till något annat bolag eller har du till och med försäkringar som du inte behöver?

Ofta kan du även samla alla dina försäkringar hos ett och samma bolag för att få ner kostnaderna. Vissa försäkringar kan dessutom vara helt onödiga då du kanske redan är försäkrad för saker du inte visste.

Se därför till att verkligen få koll på vad dina försäkringar gäller och hur mycket du betalar.

Jämför försäkringar kostnadsfritt med Zmarta!

Impulsköp av godis

10. Undvik impulsköp

Försök att verkligen tänka på vad det är du köper! Behöver du det eller kan du avvakta?

Även småsaker som choklad, läsk, godis, kaffe och andra billiga grejer blir helt plötsligt mycket pengar varje månad!

Om det är större grejer du känner att du “behöver” kan det vara smart att vänta några dagar. Känner du fortfarande att du verkligen behöver det?